کلد برو (Cold Brew) یا قهوه سرد دم یکی از نوشیدنی های محبوب جهانی میباشد که بسیاری عاشق آن هستند. قهوه ای که با طول دم آوری بیشتر از 12 ساعت تمامی عصاره و طعم های منحصر به فرد قهوه را به آب تزریق میکند.
شما با دریافت میزان بیشتر کافئین میتوانید لذت بیشتر و طعم بهتر از قهوه خود دریافت نمایید. قهوه سرد دم یا کلد برو قهوه ای میباشد که بیش از 12 ساعت آب از آن رد میشود و یا آب درون قهوه باقی میماند و بعد با فیلتر، تفاله قهوه از آب جدا میشود.
قهوه کلد برو چیست؟
cold brew چیست؟ یا قهوه سرد دم چیست؟ قهوه کلد برو با درجه آسیاب قهوه Coarse یا درشت پودر میشود، این قهوه بیش از 12 ساعت داخل محفظه و یا ظرفی همراه با آب مانده و یا به صورت قطره ای آب از آن خارج میشود تا بتواند تمامی عصاره قهوه را از آن خارج کند.
یکی از قهوه های محبوب در ایران میباشد و شما هر کجا که باشید میتوانید این قهوه سرد را میل کنید. این قهوه در فصل های گرم میتواند به شما لذتی بیشتر از اسپرسو را هدیه کند.
تفاوت ایس کافی و کلد برو
کلد برو کافی و یا آیس کافی (IceCoffee) از لحاظ خنکی تفاوتی باهم ندارند اما تفاوت اصلی نوشیدنی کلد برو با تمامی قهوه های سرد این است که میزان کافئین بهتر و بسته به نوع نژاد قهوه اسیدیته و تلخی کمتری دارد.
آیس کافی ها معمولا یک شات اسپرسو با ترکیب شیر، طعم دهنده (سیروپ) و… میباشد. کلد برو یا کولد برو باید بیش از 12 ساعت در رونده عصارهگیری و دم آوری قرار بگیرد. این تفاوت بزرگ بین کلد برو و آیس کافی میباشد.
طرز تهیه کلد برو با فرنچ پرس
یکی از روش های طرز تهیه قهوه کلد برو خانگی استفاده از فرنچ پرس (French Press) میباشد. شما باید قهوه آسیاب شده و یا آسیاب قهوه داشته باشید. اگر قهوه آسیاب شده تهیه میکنید از باریستا و یا فروشگاه خواهش کنید که قهوه را درشت آسیاب کند.
بعد از آن که قهوه را تهیه کردید به ازای هر 1 فنجان آب، به 10 تا 15 گرم قهوه درشت آسیاب شده نیاز دارید. ( بسته به سلیقه )
قهوه را داخل فرنچ پرس ریخته و حدود یک چهارم حجم فرنچ آب بریزید و اجازه دهید گاز قهوه به صورت حباب از آن خارج شود. بعد از 20 ثانیه استراحت دادن به قهوه آسیاب شده، به آن بقیه آب را اضافه کنید
نکته مهم: قهوه را تا آخر پمپ نکنید بلکه تا اواسط فرنچ فشار دهید. این کار باعث میشود که قهوه فضایی در زیر فرنچ داشته باشد و کامل گاز های باقی مانده و همچنین کافئین خود را به خوبی آزاد کند.
نکته مهم: حتما از آب تصفیه شده استفاده کنید که درجه سختی آن روی 70 تا 90 باشد، آب معطر و یا آب شهری استفاده نکنید زیرا به شدت بر روی طعم قهوه تاثیر گذار است. برای بهتر متوجه شدن این موضوع به مقاله تاثیرات آب در قهوه مراجعه کنید.
دستگاه مخصوص کلد برو
دستگاه های مختلفی وجود دارد که به شما کمک میکند که به صورت حرفه ای کلد برو را تهیه کنید و با کمک دم آوری قطره ای میتوانید با کیفیت بسیار بیشتر آن را تهیه کنید که هر دو دستگاه به خوبی میتوانند کافئین قهوه را از قهوه استخراج کنند.
نکته مهم: آب که برای فرنچ پرس و دستگاه مخصوص کولد برو استفاده میکنید باید حتما سرد باشد و نباید از آب جوش استفاده کنید.
حقایق جالب در مورد کلد برو
در اینجا چند نکته و حقیقت را آوردهایم که خواندن و دانستن آنها میتواند برای شما جالب و جذاب باشد.
Cold Brew میتواند قوی باشد
این موضوع به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله قهوه مورد استفاده، زمان خیساندن و رقیق شدن. کنسانتره کلد برو را به صورت مستقیم ننوشید، زیرا دارای کافئین بسیار زیاد است.
کلد برو اسیدیته کمتری دارد
اگر قهوه یا اسپرسو معمولی باعث ناراحتی معده شما میشود، نوشیدنی کلد برو ممکن است اینطور نباشد. تنها راه برای دانستن این موضوع آن است که امتحانش کنید، و اگر خودتان آن را تهیه کنید، کنترل بیشتری روی طعم و آثار آن بر معده تان خواهید داشت.
میتوانید کلد برو کافی را گرم کرده و گرم بنوشید
در واقع، این موضوع درست بوده و میتواند بسیار خوب باشد به دلیل آنکه طعم نهایی تقریباً یکسان میماند.
کلد برو بیشتر از دریپ کافی طول میکشد
قهوه درشت آسیاب شده بهترین کلد برو را میسازد. از آنجایی که آب سرد است، باید حدود 12 تا 18 ساعت دم آوری طول بکشد تا رنگ، طعم و کافئین قهوه وارد آب شود. فرآیند دم آوری سرد، ترکیبات تلخ کمتری را به همراه میآورد که نتیجه شیرینتر و بهتری را برای قهوه ایجاد میکند.
آسیاب قهوه در خانه ندارید؟ مشکلی نیست فقط کافی است قهوه خود را در کافی شاپ ها با استفاده از دستگاه آسیاب قهوه بزرگ آنها آسیاب کنید و صفحه آن را روی گزینه پرس درشت/فرانسه تنظیم کنید.
همچنین در صورت سفارش قهوه از کافی استور میتوانید درجه آسیاب مد نظر خود را سفارش دهید.
قهوه های مناسب کلد برو
شما میتوانید با هر نژاد قهوه ای کلد برو تهیه کنید
ولی نکته ی مهم ایم است که قهوه های عربیکا به دلیل داشتن عطر و طعم خاص و تلخی کمتر نتیجه ی خیلی بهتری دارند
نکته ی دوم میزان کافیین قهوه میباشد که در این روش کافیین زیادی از دانه های آسیاب شده ی قهوه عصاره گیری میشود .
به همین دلیل از دانه های کم کافیین استفاده میکنیم تا معده مون رو اذیت نکنیم
و در نظر داشته باشید که هرچه قدر ربوستا قهوه بیشتر باشد کافئین داخل کلد برو بیشتر است. (هر کلد برو کافئین ندارد مانند قهوه های اسپشیالیتی)
زمان توصیه شده برای عصارهگیری
زمان نیز انعطاف پذیر است. محمد کافه پیشنهاد میکند که شما میتوانید از 12 ساعت تا 48 ساعت قهوه را داخل آب نگه دارید تا کاملا خیس بخورد، استارباکس کولد برو خود را به مدت 20 ساعت خیس میکند، این متود کاملا انعطاف پذیر است.
اگر به طور تصادفی مدت طولانی تری (حتی بیش از 24 ساعت) طی کنید، اشکالی ندارد. ممکن است طعم کنسانتره شما کمیتلخ تر از آنچه هست باشد، همچنین ممکن است بسیار قوی باشد، شاید بخواهید آن را با مقداری آب اضافی رقیق کنید.
چگونه کلد برو خود را صاف کنیم
هنگامی که خیساندن قهوه را تمام کردید، باید تفاله قهوه را از آب خارج کنید. یک غربال ریز مشبک یا فیلتر فرنچ پرس کافی نیست (در نهایت با کنسانتره کدر و گل مانند مواجه خواهید شد). اکثر روش ها استفاده از پارچه پنیر را پیشنهاد میکنند. گزینه های دیگری نیست هستند از جمله:
- فیلترهای کاغذی نازک قهوه: از فیلترهای کاغذی “سبدی” استفاده کنید که به شکل صدف دریایی گرد هستند. اطمینان حاصل کنید که فیلتر شما از کاغذ بسیار نازک ساخته شده است، نه یک ماده ضخیم تر که برای همیشه طول میکشد تا از طریق آن فیلتر شود.
- یک دستمال قدیمی: بله، واقعاً – هر پارچه نخی کوچک، نازک، تمیز، بدون پرز و مانند یک دستمال کوکتل باشد این کار را بهتر انجام میدهد. باید به اندازهای بزرگ باشد که صافی شما را وقتی روی آن قرار میدهید بپوشاند.
برای صاف کردن، کافی است فیلتر قهوه را در یک صافی کوچک مشبک قرار دهید یا پارچه خود را روی صافی بکشید. آن را روی یک پارچ یا فنجان اندازه گیری مایع قرار دهید و کنسانتره را در آن بریزید.